İzmit Körfezi’nde müsilaj şüphesi: Numune alındı

İzmit körfezi Başiskele sahilinde denizde müsilaj benzeri tabakalar görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, bölgeden aldıkları numuneyi TÜBİTAK-MAM’a gönderdi.

DHA’ya konuşan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirtti.

MARMARA’DA MÜSİLAJ POTANSİYELİ

İzmit körfezinde sahilden alınan numunelerle ilgili Ergül, Marmara denizinde potansiyel müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların hala var olduğunu söyledi. Küçük çaptaki beyaz tabakanın tam olarak ne olduğunun anlaşılması yapılacak testten sonra ortaya çıkacak. Ancak Ergül’e göre kapsamlı bir çalışmayla müsilaj tehlikesinden kurtulmak mümkün.

‘MÜSİLAJI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE GÖRME İHTİMALİ’

“Müsilaj ile ilgili potansiyel tehlike ya da müsilaj oluşur mu?” sorusuna yanıt veren Ergül, şöyle konuştu: “Evet, oluşabilir. Bunun bir süreç olduğunu, bu konuyla ilgili ya da müsilaj oluşumunun giderilmesinin ancak kapsamlı tedbirlerle mümkün olduğunu uzun süre bilim insanları kamuoyunda tartıştılar. Dolayısıyla da bunun gereklerini yerine getirmek lazım. Özellikle azot ve fosfor içeren deşarjları, atık suları mümkün olduğu kadar ileri düzeyde arıtarak denize vermek lazım. Bununla ilgili çabalar var ancak sonuç vermesi için yıllar geçmesi lazım. Dolayısıyla da bu sürecin başlangıcındayız ve müsilaj oluşumuyla ilgili süreçleri önümüzdeki dönemde de görme olasılığı var.”

‘MUHTEMELEN AKINTILARIN SÜRÜKLEDİĞİ BİRİKİMLER’

Prof. Dr. Ergül, Başiskele ilçesindeki Seymen Sahili’nde görülen tabakalar hakkında ise “Marmara denizinde yer yer rastladığımız müsilaj oluşumları ve birikimleri henüz çok yoğun halde değiller. Muhtemelen akıntıların sürüklemiş olduğu ve yoğunlaştırdığı birikimler. O şekilde görünür hale geliyorlar. Bunların potansiyel olarak oluşumları mümkün ama fizikokimyasal koşulların uygun olması lazım, atmosferik koşulların, hava sıcaklığının, su sıcaklığının uygun olması lazım. Çok sıcağı sevmiyorlar. Dolayısıyla da yaz mevsiminde ilerleyen dönemlerde azalmalarını bekleriz. Ancak Marmara Denizi potansiyel olarak bu üretimi yapabilecek ham maddeyi taşıyor” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir